Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Jesienne szarlotki

Podobno 13 listopada przypada Dzień Placków Ziemniaczanych. Ale w związku z tym, że pod koniec października świętowaliśmy Dzień Pieczonego Ziemniaka, postanowiliśmy zaakcentować tradycję jesiennych szarlotek, póki trwa sezon na jabłka. W tym dniu klasa 2 TG na zajęciach praktycznych pod kuratelą nauczycielek K. Piskorskiej i M. Makos wykonała kilka rodzajów szarlotek. Dużą frajdę sprawiło wykańczanie kawałków ciasta ubitą śmietanką. Poczęstowano wielu szczęśliwców, a komu nie udało się załapać -zapraszamy w przyszłym roku. Na tą chwilę możemy już tylko podzielić się pomysłem na wykonanie szarlotki w domu. Zapraszamy!

Wyjazd studyjny do Muzeum Auschwitz - Birkenau

15 listopada uczniowie dwóch klas maturalnych Publicznego Technikum nr 2 w Opolu uczestniczyli w jednodniowym wyjeździe studyjnym do Oświęcimskiego Muzeum. Tego typu wyjazd zawsze jest niezwykle cennym doświadczeniem. Stanowi swego rodzaju zamknięcie cyklu lekcji o Borowskim, autorze wspomnień człowieka zlagrowanego. Młodzi ludzie bardzo chętnie uczestniczą w programie sześciogodzinnego zwiedzania dawnego niemieckiego obozu koncentracyjnego. Chętnie podążają 'Śladami Borowskiego" , odnajdują miejsca, w których przebywał; drogi, którymi chodził; perspektywy, z których obserwował świat; przedmioty, których prawdopodobnie dotykał, a potem z behawioralną precyzją opisał w tomie opowiadań "Pożegnanie z Marią". Trudno o lepsze miejsce na wyjątkową lekcję literatury i historii.

Czytaj więcej...

101 rocznica odzyskania przez naszą Ojczyznę niepodległości

Ojczyzna to wielki zbiorowy obowiązek! Idąc za głosem Norwida w uroczysty sposób uczciliśmy 101 rocznicę odzyskania przez nasza Ojczyznę niepodległości. Święto 11 listopada to czas szczególnie podniosły, uroczysty, ważny. Nie można w tym dniu nie celebrować, nie śpiewać hymnu, nie traktować swoich patriotycznych powinności poważnie. 11.11 o godzinie 11.11 odśpiewaliśmy Mazurek Dąbrowskiego. Wybrzmiał on szczególnie. „Ta pieśń potrafi jednoczyć” – podkreślali uczniowie. „Taka lekcja historii prowadzonej „od serca” i trafiającej do serca na długo pozostanie w pamięci”. Życzymy sobie takich świąt bez końca, żeby nam nikt nigdy wolności nie odebrał! Żebyśmy potrafili przyjąć ten zaszczyt i mądrze z niego korzystać! Życzymy sobie tego wszyscy.

Patriotyczne wypieki 2.0

Zakończył się II Wojewódzki Konkurs Cukierniczy, który nasza szkoła czyli Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu zorganizowała wraz z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej. W tym roku hasło przewodnie brzmiało: „Patriotyczny wypiek - 15 lat Małej Ojczyzny w Unii Europejskiej.” 6 listopada br. do kulinarnych zmagań przystąpiło 17 zespołów z 8 szkół ponadpodstawowych Opolszczyzny. I miejsce zdobył duet: Anna i Patrycja Roj z Zespołu Szkół Zawodowych im. J. Lompy w Oleśnie za deser: „Opolskie maszkiety”.

Czytaj więcej...

"Pola Nadziei" - 7 listopada 2019 r.

 

Włączyliśmy się po raz kolejny w ogólnopolską akcję "Pola Nadziei", której głównym celem jest promowanie opieki hospicyjnej.

Dnia 7 listopada 2019 r. uczniowie klas 4ATG oraz 3HC posadzili żonkile.

Żonkil jest symbolem nadziei na całym świecie, to znak przypominający o ludziach chorych, cierpiących, oczekujących pomocy w najtrudniejszych chwilach życia.

Na wiosnę przed szkołą zakwitnie nasze małe pole nadziei.

Handlowcy znowu w akcji!

Tym razem uczniowie kształcący się w zawodzie handlowiec i sprzedawca uczestniczyli w warsztatach zorganizowanych przez Wyższą Szkołę Bankowa dotyczących oszczędzania i inwestowania, w ramach Światowego Dnia Oszczędzania. Podczas spotkania, uczniowie poznali rodzaje inwestycji oraz ryzyko związane z poszczególnymi produktami inwestycyjnym, dowiedzieli się w jaki sposób mogą inwestować swoje środki oraz jak oszczędzać.

Czytaj więcej...

Dzień pieczonego ziemniaka - 31 października

Po raz piąty mieliśmy możliwość skosztowania potraw z bulwy ziemniaczanej. 31 października w holu szkoły specjałem kuchni wielkopolskiej częstowali uczniowie klasy drugiej technikum żywienia i organizacji usług. Pyra z gzikiem czyli pieczony ziemniak z dodatkiem twarogu ze szczypiorkiem przygotowali uczniowie klasy trzeciej cukiernik. Poczęstunek cieszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów szkoły. Wydarzenie zostało zorganizowane przez nauczycieli przedmiotów branży gastronomicznej Katarzynę Piskorską, Dorotę Sękowską i Alicję Świczewską-Koss. Staramy się propagować potrawy z tego popularnego warzywa w różnych odsłonach i z różnych regionów kraju.

Całodobowa bezpłatna infolinia

 

 

 

 

Została uruchomiona całodobowa bezpłatna infolinia dla dzieci, młodzieży, rodziców i nauczycieli. Każda młoda osoba, która zechce porozmawiać o swoich problemach, może zadzwonić pod bezpłatny numer 800 080 222 i uzyskać pomoc od doświadczonych psychologów, pedagogów i prawników.

Rusza całodobowa bezpłatna infolinia

Plakat