Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Tydzień Języka Francuskiego i Krajów Frankofońskich

Z okazji 20-tych obchodów Tygodnia Języka Francuskiego i Krajów Frankofońskich 20 marca b.r. w naszej szkole odbył się szybki kurs gotowania dla dzieci z Publicznego Przedszkola nr 25. Była to także okazja do integracji z przedstawicielami Instytutu Konfucjusza Politechniki Opolskiej, z którymi współpracujemy. Nouvelle cuisine obejmowało sporządzanie potraw słodkich i wytrawnych. Dzieci angażowały się zarówno w przygotowanie profitrolków, jak i pierożków oraz kulebiaków z ciasta francuskiego.

Profitrolki, czyli mini ptysie, adepci sztuki kulinarnej nadziewali z pomocą rękawa cukierniczego i naszych uczniów, którzy asystowali przedszkolakom w ich zmaganiach. Część ptysi została wypełniona kremem budyniowym, a część bezowym. Pierożki z ciasta krucho- drożdżowego nadziewane były farszem z różnych rodzajów serów oraz pieczarek. Część przedszkolaków sporządziła do nich dip jogurtowo- koperkowy. Kulebiaki wypełnione były kapustą. Nie sposób określić, czy dzieciom smakowały propozycje naszych uczniów ze względu na dobór receptur czy też dlatego, że własnoręcznie je sporządzili. Najważniejsze, że udało się w najmłodszych zaszczepić chęć i zaangażowanie we wspólne gotowanie , a tym samym uświetnić obchody 20-tego Tygodnia Języka Francuskiego.

Patron szkoły

CWAG Włącz duży kontrast