Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Warszaty składania ręczników

 

W dniu 25 luty odbyły się warsztaty profesjonalnego składania ręczników, które przeprowadziła Małgorzata Czech.

W warsztatach wzięli udział uczniowie klasy 1THO. Na zajęciach panowała miła i kreatywna atmosfera.

Uczniowie wykazali się ogromnym zaangażowaniem. Podczas warsztatów uczniowie poznali tradycyjne metody składania ręczników jak i popularne w hotelarstwie łabędzie czy słoniki.

Warsztaty dietetyczne ,,Jak dobrze jeść, by dobrze żyć.”

Warsztaty dietetyczne ,,Jak dobrze jeść, by dobrze żyć.” W styczniu rozpoczęliśmy projekt dla uczniów szkół podstawowych klas 6-8 oraz gimnazjum realizowany przez zespół nauczycieli kształcenia zawodowego branży gastronomicznej. Warsztaty dietetyczne mają na celu wzmocnienie prozdrowotnych postaw u młodzieży, wskazanie dobrych wzorców i kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, umożliwiających podejmowanie świadomych decyzji związanych ze zdrowiem własnym i innych ludzi. Zajęcia są dwuczęściowe - w części teoretycznej uczniowie zgłębiają wiedzę dotyczącą prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia. Natomiast w części praktycznej pokazujemy, że gotowanie może być łatwe i przyjemne, a zdrowe jedzenie może być smaczne inie nudne. Do tej pory odwiedzili nas uczniowie z PSP z Luboszyc oraz PSP nr 24 iPSP nr 33 z Opola. Młodzież zaznajomiła się z tematyką - ,,Uważaj czym zastępujesz cukier”; ,, Cukier i śmieciowe jedzenie przyczyną otyłości”; ,,Piramida zdrowia, błędy żywieniowe”; ,,Chcesz żyć dłużej? Jedz orzechy. Wpływ składników mineralnych na nasze zdrowie i funkcjonowanie”. Warsztaty dietetyczne będą realizowane do kwietnia br.

WIADOMOŚCI KORASZEWSKI

W związku ze zbliżającymi się feriami zimowymi zapraszamy wszystkich uczniów, rodziców uczniów i nauczycieli naszej szkoły do zapoznania się z najnowszym numerem gazety szkolnej „WIADOMOŚCI KORASZEWSKI” powstającej pod redakcją pedagog szkolnej p. Małgorzaty Warzkiewicz oraz nauczyciela biblioteki szkolnej p. Katarzyny Kucharczyk. Najnowszy numer naszego czasopisma poświęcony jest ZASADOM ZACHOWANIA BEZPIECZEŃSTWA PODCZAS RÓŻNYCH FORM ZIMOWEGO WYPOCZYNKU.

Czytaj więcej:

Bezpieczny zimowy wypoczynek młodzieży – informacje dla rodziców i opiekunów prawnych uczniów.

Szanowni Państwo, w związku ze zbliżającymi się feriami, prosimy o zapoznanie się z treścią listu Głównego Inspektora Sanitarnego i Komendanta Głównego Policji. Dotyczy on przeciwdziałania zażywaniu substancji potocznie nazywanych „dopalaczami”. Jednocześnie zachęcamy do zapoznania się z informacji na temat bezpieczeństwa podczas ferii zimowych, które zostały zamieszczone na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji Narodowej, w tym do zwrócenia uwagi na bazę wypoczynku www.wypoczynek.men.gov.pl.

List Głównego Inspektora Sanitarnego i Komendanta Głównego Policji do rodziców

Konferencja Samorządów Uczniowskich „To zaszło za daleko. Przemoc rówieśnicza – interwencja i profilaktyka szkolna"

20 grudnia trójka uczniów reprezentujących nasza szkołę wraz z opiekunem samorządu Patrycją Mazurkiewicz wzięła udział w 17. Konferencji Samorządów Uczniowskich. Tematem tegorocznej konferencji była przemoc rówieśnicza. Istotę problemu przedstawił dr hab. Tomasz Grzyb- psycholog społeczny, profesor Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu. Zwrócił on szczególną uwagę na rodzaje przemocy, jej wpływ oraz skutki. Po wykładzie uczestnicy konferencji obejrzeli holenderski film „Żałuje" (2013) który przedstawia problemy ofiar przemocy rówieśniczej. Ostatnim punktem programu była dyskusja podczas której uczestnicy wypowiadali się na temat problemów młodzieży, przyczyn przemocy oraz sposobów jej przeciwdziałania.

Czytaj więcej:

Lekcja otwarta wypieku i zdobienia pierników

W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia 12 grudnia odbyła się w pracowniach gastronomicznych lekcja otwarta wypieku i zdobienia pierników. Uczniowie z sąsiadującej szkoły podstawowej wraz z Panią Marią Liskowicz, mieli okazję pod okiem starszych koleżanek i kolegów nauczyć się dekorowania tych symbolicznych ciastek, co sprawiło wszystkim wiele przyjemności. Nazwa ciasta wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. Jak to zwykle bywa, "diabeł tkwi w szczegółach". I choć ich skład nie jest wyszukany, bo to twarde ciemnobrązowe ciasto sporządza się z mieszaniny mąki pszennej , mąki żytniej, mleka, jajek, cukru i miodu, to charakteru dodają mu przyprawy: cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, czarny pieprz, a nawet anyż.

Czytaj więcej:

Finały Trójek Siatkarskich

W dniu 6 grudnia w naszej szkole odbył się finał Trójek Siatkarskich. Po zaciętej walce w atmosferze sportowej pierwsze miejsce zajęła drużyna MIXw składzie Marta Ogrodnik 3btg, Bartek Czekała3btg,Tomek Wotzka1ku. Na drugim miejscu znalazła się drużyna DZIKI w składzie Tomek Mazurkiewicz, Maks Podolski, Paweł Dzikowski, Piotrek Czioska. Trzecia lokata przypadła drużynie o imieniu MARCIN – którą reprezentowała Julia Sporek, Marcin Mrożek i Szymon Górecki. Poza podium na czwartym miejscu znalazła się drużyna III TOT-Marcel Broj, Paweł Kucharski i Patryk Pytel. Najlepszą zawodniczką zawodów została Marta Ogrodnik klasa 3btg , zawodnikiem Tomasz Wotzka klasa 1ku. Ze sportowym pozdrowieniem Aleksandra Maciąg

Mikołajki

Jak co roku i tym razem 6 grudnia zawitał do naszej szkoły długo oczekiwany gość- Święty Mikołaj. Wszyscy uczniowie naszej szkoły z niecierpliwością wypatrywali go. Na szczęście, od samego rana słychać było dzwonek Świętego Mikołaja. Cierpliwość grzecznych uczniów została nagrodzona słodką niespodzianką. Dziękujemy Ci Święty Mikołaju oraz Twoim pomocnikom z Szkolnego Samorządu zapraszamy za rok!

Dekorowanie pierników świątecznych to świetna zabawa!

3 grudnia 2018 r. dzieci z Publicznego Przedszkola nr 24 w Opolu zostały zaproszone do naszej szkoły na warsztaty kulinarne pt. "Pieczenie i dekorowanie świątecznych pierników". Tym razem to uczniowie z klasy 3atg wystąpili w roli nauczycieli. Uczniowie przekazali przedszkolakom tajniki sporządzenia i wałkowania ciasta. Dzieci z wielką radością wycinały foremkami świąteczne kształty.

Czytaj więcej:

LEKCJE Z MISTRZEM KULINARNYM ROBERTEM SOWĄ

W dniu 20.11.2018 r. w naszej szkole gościł bardzo znany i doceniany autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej – Robert Sowa wraz z ekipą kucharzy – K. Baranowskim oraz K. Kornaszewskim, którzy wspólnie poprowadzili Warsztaty Kulinarne pod hasłem: „Profesjonaliści w kuchni – przygotowanie do kariery”. Inicjatorem spotkania a zarazem sponsorem była firma Prymat, na czele z koordynatorem ds. marketingu p. F. Lato.

Czytaj więcej:

Strona 3 z 17