Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Patriotyczne wypieki 2.0

Zakończył się II Wojewódzki Konkurs Cukierniczy, który nasza szkoła czyli Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu zorganizowała wraz z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej. W tym roku hasło przewodnie brzmiało: „Patriotyczny wypiek - 15 lat Małej Ojczyzny w Unii Europejskiej.” 6 listopada br. do kulinarnych zmagań przystąpiło 17 zespołów z 8 szkół ponadpodstawowych Opolszczyzny. I miejsce zdobył duet: Anna i Patrycja Roj z Zespołu Szkół Zawodowych im. J. Lompy w Oleśnie za deser: „Opolskie maszkiety”.

Opiekę merytoryczną nad przygotowaniem uczennic sprawowała p. Magdalena Piastowska. II miejsce przypadło w udziale naszym uczennicom tj. Mireli Lubojańskiej oraz Julii Stanik, które wykonały deser o tytule: „Szpajza, szarlotka, sos cynamonowy”. Uczennice przygotowywały się pod bacznym okiem p. Joanny Pater i p. Alicji Świczewskiej-Koss. III miejsce wywalczyły Patrycja Żurakowska i Natalia Iżyk z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Ich deser nosił tytuł: „Assiette z jabłka”, a nauczyciel prowadzący to p. Joanna Grzegocka. Zwycięski duet otrzymał nie tylko nagrody materialne, lecz przede wszystkim Puchar Marszałka Województwa Opolskiego, który nie jest przechodni, lecz szkoła zachowuje go na własność.

Podczas gdy uczniowie wypiekali swoje konkursowe desery, na zaproszonych uczniów z PSP nr 14 w Opolu oraz uczniów wybranych klas naszej szkoły czekały dodatkowe atrakcje, takie jak: wykład p. dr Barbary Woś, adiunkta na Wydziale Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii Politechniki Opolskiej, która wygłosiła wykład na temat miodów i ziół, wykład p. Piotra Wasika na temat białka oraz pokaz sztuki carvingu w wykonaniu Daniela Bewko, tegorocznego absolwenta naszej szkoły oraz aktualnego mistrza Pucharu Polski Juniorów w sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach.

Patroni honorowi konkursu to: Marszałek Województwa Opolskiego, Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna, Izba Rzemieślnicza w Opolu, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa - Odział Terenowy Opole, Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, Szlak Kulinarny Opolski Bifyj oraz portal visitopolskie.pl. Patroni medialni konkursu to: TVP Opole, Radio Opole, Radio Doxa, NTO, portal 24opole.pl oraz portal gastrona.pl. Nagrody sponsorowali: Marszałek Województwa Opolskiego (puchar dla zwycięskiego zespołu oraz nagrody rzeczowe – produkty spożywcze Dziedzictwa Kulinarnego dla wszystkich uczestników konkursu), Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna (nagrody rzeczowe oraz vouchery upoważniające do uczestnictwa w pięciodniowym kursie w Cukierni Hotelu DeSilva Premium Opole ****), Izba Rzemieślnicza w Opolu (nagrody rzeczowe), Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa - Odział Terenowy Opole (nagrody rzeczowe oraz jabłka i gruszki w formie poczęstunku dla wszystkich), Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (nagrody rzeczowe), Polska Akademia Sztuki Kulinarnej (nagrody rzeczowe), firma APC Agra Opole (nagrody rzeczowe), firma AZ Gastro (nagrody rzeczowe), Natur Life i Restauracja Warsztat Kanapek. Produkty do przygotowania poczęstunku oraz inne serwowane posiłki dla uczestników konkursu i zaproszonych gości dostarczyły następujące podmioty: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie, cukiernia Magosz oraz piekarnia U Kurca. Zapraszamy na oficjalną stronę Facebook do obejrzenia materiału fotograficznego.