Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Dziczyzna i dary lasu na talerzu czyli rozstrzygnięcie V edycji Regionalnych smaków!

W dniu 19 marca 2019 r. do V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Regionalne Smaki” przystąpiło 15 drużyn z 8 szkół gastronomicznych województwa opolskiego. Szkoły, które podjęły się tego trudnego wyzwania i zgłosiły duety uczniów to: Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim, Zespół Szkół Rolniczych im. Tadeusza Kościuszki w Namysłowie, Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie, Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie, Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich, Zespół Szkół Budowlanych im Księcia Jerzego II Piasta w Brzegu oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.

Czytaj więcej:

Dziczyznę podano!

Zgłoszenia do V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Regionalne smaki” zostały zakończone. Z przyjemnością informujemy, że 19 marca br. w kulinarne szranki stanie 15 zespołów z 8 szkół Opolszczyzny. Będziemy gościć uczestników z następujących szkół: Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim, Zespół Szkół Rolniczych im. Tadeusza Kościuszki w Namysłowie, Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie, Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie, Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich, Zespół Szkół Budowlanych im Księcia Jerzego II Piasta w Brzegu oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu. Szykuje się smaczna rywalizacja na najlepsze danie z dziczyzny i darów lasu. Serdecznie zapraszamy!

Patronat honorowy Marszałka Województwa Opolskiego

Otrzymaliśmy informację, że V edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego "Regionalne smaki" została po raz pierwszy w historii konkursu objęta patronatem Marszałka Województwa Opolskiego, a szkoła, której drużyna uzyska I miejsce w konkursie otrzyma Puchar Marszałka Województwa Opolskiego.

Ponadto konkurs został objęty patronatem honorowym: Prezydenta Miasta Opola, Opolskiego Kuratora Oświaty, Polskiego Związku Łowieckiego - Zarząd Okręgowy w Opolu oraz Lasów Państwowych – Nadleśnictwo Opole. Patronaty medialne uzyskaliśmy od: TVP3 Opole. Radia Opole, NTO oraz portalu gastrona.pl.

Rok Daniela. Dary lasu ... - w piątej edycji konkursu "Regionalne smaki" zagości dziczyzna i kulinarne leśne skarby!

 

W dniu 19 marca 2019 r. odbędzie się V edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Regionalne smaki”. Tym razem uczestnicy zmagań gastronomicznych będą przyrządzać danie główne do tematu wiodącego: „Rok Daniela. Dary lasu”. Głównym składnikiem dania będzie dziczyzna z dodatkiem grzybów, ziół lub owoców leśnych. Zaprosiliśmy już wszystkie szkoły ponadpodstawowe o kierunkach kształcenia w branży gastronomicznej z województwa opolskiego do uczestnictwa w konkursie. Czekamy również na Wasze zgłoszenia, drodzy uczniowie. Więcej informacji o przebiegu i warunkach uczestnictwa znajdziecie w regulaminie konkursu. Konkurs posiada bogatą oprawę, ciekawe propozycje wykładów i prezentacji a do zdobycia są cenne nagrody. „Regionalne smaki” są organizowane przez naszą szkołę oraz firmę RATIONAL AG. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym wielu szanowanych instytucji oraz mediów regionalnych i ogólnopolskich.

Zobacz regulamin konkursu

Nowoczesne gotowanie w ZSZ 4

 

Wojewódzki konkurs kulinarny „Regionalne Smaki” dla uczniów szkół gastronomicznych odbył się po raz czwarty w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im Bronisława Koraszewskiego w Opolu. Tym razem w przededniu pierwszego dnia wiosny młodzi kucharze zmierzyli się z tematem „Wielkanocne danie w nowoczesnej odsłonie” a ich potrawy oceniało jury złożone z opolskich (i nie tylko) autorytetów kulinarnych. W tym roku konkurs został objęty honorowym patronatem Prezydenta Miasta Opola oraz Opolskiego Kuratora Oświaty.

Czytaj więcej:

IV Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki"

 

Zobacz regulamin konkursu

Harmonogram przebiegu IV Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Regionalne smaki”

III Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Regionalne smaki”

 

Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbył się po raz trzeci w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im Bronisława Koraszewskiego w Opolu. Młodzi kucharze zmierzyli się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, a ich potrawy oceniało jury złożone z opolskich autorytetów kulinarnych. „Konkurs ten doskonale wpisuje się swoją formułą w obchody 800 lecia Opola. Promuje bowiem tradycje regionalne, które tworząc tożsamość Ślązaków Opolskich budują ich przynależność narodową i gwarantują przetrwanie tradycji kulinarnej skrzętnie zachowywanej w rodzinnych annałach” – opowiada dyrektor ZSZ nr 4 Bożena Czapska - Czoch.

Czytaj więcej:

II Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Regionalne smaki”

 

Dnia 15 kwietnia 2016r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu przeprowadzony został II Wojewódzki Konkurs Kulinarny ,,Regionalne smaki”. Celem głównym przedsięwzięcia było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów regionalnych oraz doskonalenie umiejętności praktycznych uczniów.

Czytaj więcej:

Relacja z I Wojewódzkiego Konkursu REGIONALNE SMAKI

 

13 kwietnia w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu po raz pierwszy zorganizowany został Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem „REGIONALNE SMAKI“. Konkurs zgromadził poważne firmy sponsorskie i patronackie: firma RATIONAL, Kotyani, Elektro Serwis, Unilewer, Kreator Smaku. Merytoryczna opieke nad konkursem Stowarzyszenie Kucharzy Regionu Opolskiego.

Czytaj więcej:

I Wojewódzki Konkurs Kulinarny - REGIONALNE SMAKI

 

Zapraszamy do udziału w wojewódzkim konkursie "REGIONALNE SMAKI".
Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 marca 2015 r.

ZOBACZ REGULAMIN