Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Rok Daniela. Dary lasu ... - w piątej edycji konkursu "Regionalne smaki" zagości dziczyzna i kulinarne leśne skarby!

 

W dniu 19 marca 2019 r. odbędzie się V edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Regionalne smaki”. Tym razem uczestnicy zmagań gastronomicznych będą przyrządzać danie główne do tematu wiodącego: „Rok Daniela. Dary lasu”. Głównym składnikiem dania będzie dziczyzna z dodatkiem grzybów, ziół lub owoców leśnych. Zaprosiliśmy już wszystkie szkoły ponadpodstawowe o kierunkach kształcenia w branży gastronomicznej z województwa opolskiego do uczestnictwa w konkursie. Czekamy również na Wasze zgłoszenia, drodzy uczniowie. Więcej informacji o przebiegu i warunkach uczestnictwa znajdziecie w regulaminie konkursu. Konkurs posiada bogatą oprawę, ciekawe propozycje wykładów i prezentacji a do zdobycia są cenne nagrody. „Regionalne smaki” są organizowane przez naszą szkołę oraz firmę RATIONAL AG. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym wielu szanowanych instytucji oraz mediów regionalnych i ogólnopolskich.

Zobacz regulamin konkursu

Nowoczesne gotowanie w ZSZ 4

 

Wojewódzki konkurs kulinarny „Regionalne Smaki” dla uczniów szkół gastronomicznych odbył się po raz czwarty w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im Bronisława Koraszewskiego w Opolu. Tym razem w przededniu pierwszego dnia wiosny młodzi kucharze zmierzyli się z tematem „Wielkanocne danie w nowoczesnej odsłonie” a ich potrawy oceniało jury złożone z opolskich (i nie tylko) autorytetów kulinarnych. W tym roku konkurs został objęty honorowym patronatem Prezydenta Miasta Opola oraz Opolskiego Kuratora Oświaty.

Czytaj więcej:

IV Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki"

 

Zobacz regulamin konkursu

Harmonogram przebiegu IV Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Regionalne smaki”

III Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Regionalne smaki”

 

Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbył się po raz trzeci w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im Bronisława Koraszewskiego w Opolu. Młodzi kucharze zmierzyli się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, a ich potrawy oceniało jury złożone z opolskich autorytetów kulinarnych. „Konkurs ten doskonale wpisuje się swoją formułą w obchody 800 lecia Opola. Promuje bowiem tradycje regionalne, które tworząc tożsamość Ślązaków Opolskich budują ich przynależność narodową i gwarantują przetrwanie tradycji kulinarnej skrzętnie zachowywanej w rodzinnych annałach” – opowiada dyrektor ZSZ nr 4 Bożena Czapska - Czoch.

Czytaj więcej:

II Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Regionalne smaki”

 

Dnia 15 kwietnia 2016r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu przeprowadzony został II Wojewódzki Konkurs Kulinarny ,,Regionalne smaki”. Celem głównym przedsięwzięcia było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów regionalnych oraz doskonalenie umiejętności praktycznych uczniów.

Czytaj więcej:

Relacja z I Wojewódzkiego Konkursu REGIONALNE SMAKI

 

13 kwietnia w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu po raz pierwszy zorganizowany został Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem „REGIONALNE SMAKI“. Konkurs zgromadził poważne firmy sponsorskie i patronackie: firma RATIONAL, Kotyani, Elektro Serwis, Unilewer, Kreator Smaku. Merytoryczna opieke nad konkursem Stowarzyszenie Kucharzy Regionu Opolskiego.

Czytaj więcej:

I Wojewódzki Konkurs Kulinarny - REGIONALNE SMAKI

 

Zapraszamy do udziału w wojewódzkim konkursie "REGIONALNE SMAKI".
Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 marca 2015 r.

ZOBACZ REGULAMIN